Een kookplaat geeft uw keuken een moderne uitstraling. Bovendien zorgt het voor een rustige aanblik van uw keuken omdat het een geheel vormt met het aanrechtblad. Doordat u niet afhankelijk bent van de gasaansluiting, kunt u een elektrische kookplaat op ieder punt in de keuken plaatsen. Dat geeft u dus extra flexibiliteit bij het indelen van uw nieuwe keuken.

Hoe werkt een kookplaat?

Een kookplaat werkt op elektriciteit. U zet de pannen op de aangegeven kookzones en stelt de gewenste stand van de temperatuur in. Op dat moment wordt de kookzone door elektriciteit van binnenuit de kookplat verhit, zodat de pan opwarmt en de ingrediënten gebraden of gekookt worden. Er is dus eigenlijk sprake van warmtegeleiding.

Welk soort kookplaten zijn er?

Het uitgangspunt van een kookplaat is dat elektriciteit een verwarmingselement aanstuurt. Echter zijn hier meerdere varianten van. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een inductie kookplaat, waarbij gebruik wordt gemaakt van een magnetisch veld om de pannen te verwarmen. Het opwarmen gaat snel en de kookzones zijn ook snel na het uitschakelen weer afgekoeld. Bij een keramische kookplaat worden de kookzones dan weer opgewarmd via de hitte-elementen die zich direct onder de kookplaat bevinden. Het opwarmproces is hierbij geleidelijk en daardoor duurt het langer voordat de kookzone op temperatuur is.

Welk type kookplaat moet ik kiezen?

Of u bijvoorbeeld kiest om een inductie kookplaat te kopen of een keramische kookplaat, is afhankelijk van een aantal zaken. Als u het verbruik vergelijkt, is een inductiekookplaat het meest zuinig. U moet er wel rekening mee houden dat de pannen die u gebruikt, geschikt moeten zijn voor de magnetische werking van het verwarmingssysteem. De pannen kunnen anders niet opwarmen. Daarnaast moet u bij een kookplaat kopen ook de maat van de kookplaat in het achterhoofd houden. De standaardbreedte is 90 centimeter waarbij u vier kookzones hebt. Er zijn ook bredere kookplaten met meerdere kookzones. Heeft u een kookeiland? Overweeg dan een kookplaat met een ingebouwde afzuiginstallatie.

Kookplaat kopen bij TuijpsHuysch

Tijdens het uitzoeken van een kookplaat voor uw keuken kunt u verschillende vragen hebben. Welk type kookplaat is geschikt én waar dien ik rekening mee moet houden bij het aansluiten? Kom daarom naar onze showroom in Amsterdam of maak alvast vrijblijvend een afspraak en laat u door onze deskundige keukenspecialisten adviseren over de mogelijkheden en de verschillende type kookplaten. Hierdoor weet u zeker dat u een passende kookplaat in uw keuken krijgt waar u jaren met veel plezier op kunt koken.