De gezondheidsvoordelen van een sauna

Geplaatst op: 16 september 2022

Dat een sauna op zijn tijd goed is om even helemaal te ontspannen is natuurlijk algemeen bekend, maar wist u ook al dat een sauna vele andere gezondheidsvoordelen met zich meebrengt? De aanhoudende warmte heeft een bewezen effect op het lichaam. Daarom zijn er ook steeds meer artsen die de sauna aanbevelen. Zo is een sauna onder andere goed voor uw hart en helpt het bij herstel na het sporten. Lees hier waarom de sauna goed voor u is!

Voordelen van een sauna voor uw gezondheid

Een sauna heeft een bewezen effect op het voorkomen van ziektes en aandoeningen. Zo draagt een sauna bij aan het verbeteren van uw cardiovasculaire prestaties. De hoge temperatuur verwijdt uw bloedvaten waardoor uw bloedcirculatie verhoogt. Hierdoor voorkomt u bijvoorbeeld bloedproppen en andere verstoppingen, waardoor het risico op hartkwalen of een hersenbloeding aanzienlijk afneemt.

Gifstoffen afvoeren

De hitte van de sauna zorgt daarnaast ook voor transpiratie, waardoor u makkelijker gifstoffen afscheidt, zoals lood, koper, zink, nikkel, chroom en andere schadelijke chemicaliën. Hierdoor voelt u zich fitter en heeft u meer energie gedurende de dag.

Naast het afvoeren van gifstoffen heeft het transpireren nog een andere functie, namelijk het reinigen van de huid. Door de verhoogde transpiratie worden dode huidcellen vervangen en bacteriën weggespoeld, waardoor de huid er gezonder en mooier uitziet.

Verminderde kans op alzheimer

Een uitgebreide studie door Dr. Jari Laukkanen heeft aangetoond dat regelmatig saunagebruik (19 minuten bij 80 graden Celsius) het risico op Alzheimer en dementie met ruim 65% verlaagt. U verbeter dus niet alleen uw lichamelijke gezondheid, maar beschermt ook uw hersenen tegen aandoeningen!

Bestrijdt ziektes

Regelmatig saunagebruik helpt u niet alleen sneller herstellen van ziekte, het vermindert ook de kans om ziek te worden. De warmte van de sauna zorgt er namelijk voor dat er sneller witte bloedlichaampjes worden aangemaakt die ziektes en virussen bestrijden. Ook verstoppingen en allergieën worden direct verlicht.

Voordelen van een sauna voor uw sportprestaties

Met een sauna verbeter u niet alleen uw gezondheid, maar ook uw sportprestaties. Heeft u bijvoorbeeld fanatiek gesport en voelt u de spierpijn al komen? Ook dan biedt de sauna voordelen. Met regelmatig saunagebruik elimineert u namelijk het opgebouwde melkzuur sneller en neemt het groeihormoon met 200 tot 300% toe. Dit draagt bij aan het voorkomen van spieratrofie en verhoogt uw uithoudingsvermogen tot wel 30%.

Verbrandt calorieën

Met een sauna bouwt u niet alleen sneller spieren op. U verbrandt ook meer calorieën in de sauna. Zelfs met een matige conditie kunt u tot wel 500 gram uitzweten en daarbij 300 calorieën verbranden. Dit komt onder andere door de hogere hartslag. Naarmate de hartslag toeneemt, vereist dit meer zuurstof en verbrandt uw lichaam dus ook meer categorieën.

Voordelen van een sauna voor uw gemoedstoestand

De sauna en gezondheidsvoordelen zijn algemeen bekend, maar dat is natuurlijk niet waar u het allemaal voor doet. De sauna wordt ook gewoon gebruikt om lekker te ontspannen na een drukke dag of periode. Zo verlaagt u met een saunabezoek het risico op depressie en andere mentale aandoeningen zoals angststoornissen.

Daarnaast slaapt u ook dieper en meer ontspannen na een saunabezoek. De vrijgekomen endorfine en de verlaagde lichaamstemperatuur na de warmte van de sauna zorgen voor een diepere en betere slaap.

Ervaar zelf de voordelen van een sauna

De sauna biedt enorm veel gezondheidsvoordelen. Wilt u dit zelf ervaren? Bezoek dan ook eens de showroom van TuijpsHuysch in Amsterdam en ontdek ons ruime aanbod aan sauna’s. Ontvang passend advies, vind de sauna die bij u past en ervaar de voordelen van een sauna bij u thuis!


Terug naar overzicht