Keukenbladen zonder kinderarbeid

Geplaatst op: 16 mei 2020

Arte is net als Tuijps MVO gecertificeerd. En daarom een van onze hoofdleveranciers van natuurstenen aanrechtbladen.

Wist je dat het meest gebruikte onderdeel van de keuken het werkblad is? Maar weet je ook waar het blad wordt gemaakt en onder welke arbeidsomstandigheden?

Uit recent uitgevoerd onderzoek (bron: GFK en b-open), blijkt dat consumenten steeds meer open staan voor duurzaamheid en het wantrouwen afneemt. Bijna de helft van de Nederlandse consumenten (48%) let bij de aanschaf van producten of diensten op duurzaamheid. Een ontwikkeling die Arte, leverancier van stenen keukenbladen, graag ziet. Vanuit de overtuiging dat duurzaam ondernemen de toekomst is, is het bedrijf jaren geleden hiermee gestart.

Graniet

Ongeveer 80% van het graniet dat Arte inkoopt is afkomstig uit India. Om kinderarbeid en schuldslavernij te bestrijden in groeves werkt de keukenbladenleverancier samen met TFT, the Forest Trust. TFT is een wereldwijde non-profit organisatie die bedrijven in de natuursteenbranche helpt om verantwoord geproduceerd steen te leveren. Het verduurzamen van de steenindustrie is een noodzakelijk en zinvol traject, maar er is nog veel meer te doen.

Niet alleen binnen, maar ook buiten de groeves

Naast de bestrijding van kinderarbeid in de groeves waar Arte haar graniet inkoopt, is het bedrijf ook actief in de dorpen om de groeves heen waar de groevenarbeiders met hun gezinnen wonen. Met het creëren van ‘Child Labour Free Zones’, wordt kinderarbeid in deze dorpen effectief tegengaan door de onderliggende oorzaken van kinderarbeid aan te pakken en kinderen uit het werk te halen en naar school te brengen.

Child Labour Free Zones

In een Child Labour Free Zone krijgen kinderen fulltime onderwijs in formele scholen. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt in het soort werk dat kinderen doen of tussen jongens en meisjes, immers heeft elk kind recht op onderwijs. Het project is inmiddels gestart; samen met lokale NGO’s en de Landelijke India Werkgroep (LIW) is het vooronderzoek gestart. Dat betekent dat het gebied waarin het traject start in kaart wordt gebracht. Op basis van de onderzoekbevindingen wordt een plan van aanpak gemaakt.


Terug naar overzicht