Voorbeeld: Klimaatregelingssysteem met verwarmingsbuis Ø 16 mm. Ter vergelijking werd een warmteafgifte van 60 W/m² bij een kamertemperatuur van 20 °C als uitgangspunt genomen. Als plaatsingsafstand VA werd 150 mm gekozen. Bekijk het diagram van de klimaatregelende tegelvloer bij het gewenste vermogen van 60 W/m² loodrecht naar boven tot op het snijpunt van de vermogenslijn van de plaatsingsafstanden VA 150. Door het aflezen van de linkerschaal leiden we de bijhorende verwarmingsmiddelovertemperatuur van 10 °C af. Deze verwarmingsmiddelovertemperatuur betekent dat het verwarmingswater gemiddeld 10 °C warmer moet zijn dan de kamertemperatuur die als uitgangspunt werd genomen om het gewenste vermogen van 60 W/m² te bereiken. Deze gemiddelde verwarmingswatertemperatuur komt voort uit 10 °C verwarmingswaterovertemperatuur (ϑm) + 20 °C kamertemperatuur = 30 °C gemiddelde verwarmingswatertemperatuur.

“We willen in staat zijn om aan onze klanten uit te leggen dat je echt een langetermijn-vergissing maakt als je nu nog iets anders dan tegels of natuursteen op je vloerverwarmingssysteem kiest… ”, vindt Tom Sterkman. “En dan bij voorkeur in combinatie met een klimaatregelend vloersysteem: waarom zou je immers (ook) energie verliezen door verwarmingsbuizen in te gieten of te frezen, en eerst een centimeters dikke cementvloer te gaan meeverwarmen…?”, vinden werkgroepleden en Schlüter Systems-adviseur Peter Trommel plus sales manager Benelux Jan Elbert de Jong van ARDEX-Gutjahr. Area manager wedi Benelux Dennis Platteel verbaast zich erover dat er zo veel warmte naar beneden weglekt. “Reken nou eens uit wat er gebeurt als het in je kruipruimte vriest, en het in je woonkamer 20 graden is. Waar denk je dat de meeste warmte naartoe gaat?”

Heeft u vragen? Wij beantwoorden de technische vragen graag. Mocht u vragen hebben over de methode van dit onderzoek neem dan direct contact op met de Bond voor Aannemers van Tegelwerken (BOVATIN)

0318 – 547366

Redactie@bovatin.nl

www.bovatin.nl

Bezoek onze showroom

Bent u overtuigd of wilt u graag meer weten, komt u dan eens langs in onze 1000m2 grote showroom. U bent vrij om altijd langs komen wanneer u wilt maar als u een afspraak maakt dan reserveren wij alle tijd voor u.